11 Kasım 2008 Salı

KADINLAR YAZAR!


Dertli bir çağda yaşıyoruz. Örselenmiş bedenlerimizi günlük koşuşturma teslim ederken hayatın üzerimize boca ettiği tonla değersizleşmeyi, eksilmeyi, ezilmeyi, yoksunlaşmayı olağanlaştırıp bunları olmamış farz ediyoruz. Gün geçtikçe daha tahammülsüz, hoşgörüsüz, faşist, fanatik, muhafazakâr ve kadın düşmanı oluyoruz. Tüm bunlar olurken bir rahatsızlık duyuyor muyuz acaba? Ne mutlu ki bundan oldukça rahatsız olanlar var. Öyle ki bu “rahatsızlık” duygusuyla düşünüyor, harekete geçiyor, sivil dile sahip çıkarak dernekleşiyorlar. İşte “rahatı yerinde” olanları “rahatsız etmek” için İzmirli kadın yazarlar bir araya gelerek İzmir’de Kadın Yazarlar Derneği’ni kurdular. Aşağıdaki Kuruluş Bildirgesi’nde açıkça söylendiği gibi kadınlığın sadece cinsiyet eşitsizliğine değil dünyadaki tüm eşitsizliklere diklenme imkânı veren bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorlar. Bu kadınlar, düzenin keyfini bozmadan ne cinsler arası eşitsizliğin ne yoksulluğun ne savaşın ne de sömürünün biteceğinin bilinciyle yola çıktılar… Yolumuz açık olsun!

“Biz edebiyat, sanat, eğitim, kültür ve bilim alanlarında yazılar yazan ve yayımlayan; kadından yana pozitif ayrımcılık yapmayı yaşam felsefesi edinmiş; dinle yönetilmeye, ırkçılığa, savaşa, her türlü emek sömürüsüne karşı çıkan ve mücadele eden pek çok kadın yazar bir araya geldik.

Sadece kadın ve erkekliğin çetrefilli konularına değil dünyada ve toplumlarda var olan adaletsizliğe, çarpıklıklara, yoksulluğa, bilgisizliğe tüm içtenliğimiz ve inatçılığımızla başkaldırdık.

BU BAŞKALDIRI; Kadının kalemi eline alıp kendisini dile getirmesi, kendi adını kendisinin koyması, simge olmaktan çıkıp simgeleyen dönüşmeye kalkışması demektir.

BU BAŞKALDIRI; Geleneksel kadın-erkek ilişkilerini ters yüz etmek, egemen ideolojinin kadına yönelik ayrımcılığını ortadan kaldırmak demektir.

BU BAŞKALDIRI; Egemen sistemin iktidar ilişkilerini sorgulayarak ataerkil zinciri kırmak demektir.

BU NEDENLE;

Kadın Yazarlar Derneği; Dünyada ve ülkemizde kadına yönelik uygulanan ekonomik, sosyal, dinsel ve militarist politikalara karşı güçlü bir duruştur.

Kadın Yazarlar Derneği; Bütün önyargıların yıkılıp kadınların özgürleşme yolculuğunda ortak bir sestir.

Kadın Yazarlar Derneği; Eril dili reddederek kadınların duyguları, düşünceleri, kadınlık deneyimleri ve değerleriyle yaratılmış yeni bir dilin oluşmasında emek veren kadınların buluşma noktasıdır.

Kadın Yazarlar Derneği; “Kadının kurtuluşu insanlığın kurtuluşunun bir öyküsü ve işareti olacaktır” görüşünü bir ilke edinen kadınların bir oluşumudur.

BİZ KADIN YAZARLAR, yolumuzun zor ve uzun olduğunun bilincindeyiz. “Yaşamı daha iyiye ve güzele dönüştürmek için yazıyoruz.” Yola ne kadar kalabalık devam edersek ayak seslerimizin daha gür işitileceğini biliyoruz.”

İletişim için: tel: 0555 430 16.34 (Sevim Korkmaz Dinç) E-posta: kadinyazarlardernegi@gmail.com

Sinem Meral

Hiç yorum yok: